Zoek op deze site met FreeFind

Verdwenen kruidenierswinkels


Marie Vanfleteren en Micheline Vanvuchelzen, bij de ingangsdeur van de verdwenen kruidenierswinkel "Toontjes",
op de hoek van de Ten Bunderenstraat en de Menensesteenweg (Foto: Roger Sinnesael)

In de vorige eeuw telde men in de Tuimelarewijk 6 kruidenierswinkels:

  1. Leonard-August Casier en Silvie van Nevele. Oude Heirweg 28. Deze buurtwinkel bestond in het begin van de vorige eeuw, maar was aan het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zo zwaar beschadigd dat de eigenaars uitweken naar Wevelgem.

  2. Camiel Nuytten en Julie Espeel. Oude Heirweg 23. Deze kruidenierszaak ging dicht net vóór de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).

  3. Jules Vanhaverbeke en Marie-Louise Verraes. Oude Heirweg 27. De winkel was er in de periode tussen de twee wereldoorlogen, maar slechts gedurende korte tijd. De koopwaar werd er gewoon uitgestald op de tafel in de "voorplekke".

    Jules Vanhaverbeke en Marie-Louise Verraes. resp. 4de en 3de vooraan zittend
    Jules Vanhaverbeke en Marie-Louise Verraes, resp. 4de en 3de vooraan zittend (Foto: Linda Malfait)

  4. Jules Deprez en Madeleine Sinnesael. Menensesteenweg 26. Deze kruidenierszaak werd stopgezet rond Wereldoorlog II (1940-1945). Voorheen was er een herberg op die plaats in het gebouw.

    Jules Deprez, rechts, en Madeleine Sinnesael, links
    Jules Deprez, rechts, en Madeleine Sinnesael, links (Foto: Linda Malfait/Roger Sinnesael).

  5. Sidonie Van Brabant. Oude Heirweg 30. Sidonies winkeltje was open tot het einde van de jaren zestig. Op de voorgevel was een uithangbord aangebracht met de naam "Lido" erop gedrukt, waarbij het niet helemaal duidelijk is of dit de naam van de winkel of van de grossist (= groothandelaar die leverde aan detailhandelaars) was of gewoon reclame voor een bepaald product of merk.


    Sidonie Van Brabant, in haar winkel aan de Oude Heirweg 30 (Foto: Maria Van Brabant).

  6. Hilaire Vanfleteren en Anna (Annie) Vanhoutte. Menensesteenweg 2, op de hoek van de Menensesteenweg en de Ten Bunderenstraat. Dit was niet alleen de grootste winkel van de Tuimelare, hij bleef ook het langst bestaan. Ze verkochten er ook stoffen. Er was een toonbank voor zowel de kruidenierswaren als voor textiel en kleergoed. En er waren uitstalramen aan beide kanten van de voordeur! Iedereen had het over 'Toontjes', omdat er namelijk koffie werd verkocht van het merk Sint-Antonius, zogeheten 'Toontjes koffie', die werd bewaard in grote metalen beschilderde dozen. Het was voor de omwonenden maar een kleine stap om de hele winkel in de dagelijkse omgang "Toontjes" te noemen.


    Het echtpaar Hilaire Vanfleteren en Anna (Annie) Vanhoutte, uitbaters van de "Toontjes"-winkel.


    Antieke blikken opbergdoos voor St.-Antoniuskoffie van Soubry-Priem (Roeselare)

    © Copyright. Linda Malfait. 2022- . Alle rechten voorbehouden.       Webbeheerder: Willem Wylin.